لامپ یو وی و کاربرد آن
لامپ یو وی به عنوان یک وسیله ضد عفونی کننده در دستگاه تصفیه آب به شمار می رود که علاوه بر ضد عفونی کردن آب و از بین بردن باکتری ها و میکروب ها .هیچ نوع تغییری در رنگ . طعم وبوی آب تغییر نمیکند و دیگر نیازی به استفاده از موادشیمیایی مانند کلر برای ضد عفونی کردن آب نیست .این نوع لامپ ها در قدرت ها و طول موج های مختلفی ساخته می شوند که بسته به نیاز در صنعت از انها استفاده می شوند و در دستگاه تصفیه آب به دلیل مصرف کم آب و دبی کم(مقدار جریان کم آب در ثانیه) در دو نوع ۵ و ۱۱ وات با طول موج ۲۵۴ نانو متر ساخته می شوند .دردستگاه تصفیه آب این لامپ ها باید در یک محفظه استیل قرار بگیرند تا علاوه بر حفاظت از لامپ در برابر ضربه و شکستگی از انعکاس نور لامپ به محیط اطراف جلوگیری شود تا خطری برای مصرف کننده نداشته باشد .
لامپ یو وی استاندارد (لامپی که توسط شرکت های معتبر ساخته شده باشد) به دلیل اینکه برای دستگاه تصفیه آب طراحی شده اند دارای قدرت کم بوده و فقط میتواند انواع میکروب – باکتری – قارچ و انگل را از بین ببرد و در ساختارمولکولی آب هیچ تغییری ایجاد نمی کند و در طی ۴۰ سالی که از استفاده از این لامپ در نقاط مختلف دنیا می گذرد هیچ بیماری و یا عارضه ای که به دلیل استفاده از لامپ یووی باشد دیده نشده است.لذا استفاده از لامپ یووی استاندارد دستگاه های تصفیه آب خطری برای بدن ندارد.
لامپ یو وی قادر است فقط انواع میکروب – آلودگی میکروبی و انگلی و انواع ویروس ازقبیل :وبا – حصبه – آنفولانزا را ازبین ببرد و آلودگی های دیگر موجود درآب مانند آلودگی نفتی – انواع مواد سمی – مواد شیمیایی – نیترات -آرسنیک -آلودگی آب بر اثر کودهای کشاورزی و آرسنیک را از بین نبرده و فقط با ازسیستماسمز معکوس استفاده کرد
انواع لامپ یو وی
چندین نوع لامپ یو وی وجود دارد که مهمترین نوع لامپ مورد استفاده در تصفیه میکروبی و گندزدایی UV لامپ های تخلیه گاز هستند. این نوع لامپ معمولا دارای دو الکترود است که در هر دو انتهای تیوپ حاوی اتم های فلزی (مانند جیوه) یا یک گاز کمیاب (مانند زنون) قرار دارند. در این لامپ ها، نور از اتم های تراز بالای برانگیخته شده توسط الکترون های پر انرژی منتشره از الکترودها، منتشر می شود. در این لامپ ها جریان الکتریکی که از درون پلاسمای داغ یونیزه شده عبور می کند، باعث می شود که اتم های جیوه به تراز انرژی بالاتری بروند یا حالت برانگیخته پیدا کنند. زمانی که از حالت برانگیخته به حالت اولیه برمی گردند، نور UV با طول موج معکوس متناسب با اختلاف انرژی بین حالت برانگیخته و اولیه ساطع می شود.
از جمله اثرات مثبت قرار گرفتن در معرض تابش باند UVB، تحریک پوست جهت تولید “ویتامین D” است. تخمین زده میشود که علت مرگ ناخواسته سالانه دهها هزار شهروند آمریکایی؛ تنها به دلیل سرطانهای ناشی از کمبود و اختلال درجذب ویتامین D بودهاست. دیگر تأثیر اختلال در جذب ویتامین D، پوکی استخوان و سایر عوارض متأثر از اختلال مغز استخوان که منجر به درد، عدم تحمل وزن شخص توسط خود، و نهایتاً ایجاد ترک و شکستگیهای ناخواسته به ویژه در خانمها خواهد بود. البته امروزه در برخی کشورها تأکید بسیاری بر غنی سازی مواد خوراکی با افزودن رژیمهای ویتامین D و کلسیم میگردد که در مقایسه با اثرات محتمل سوء UVB بر پوست بدن انسان (سرطان)، بسیار پسندیده و مرجح میباشند.
لامپ یو وی ، پرتو فرابنفش برای ضد عفونی آب، مواد خوراکی، تجهیزات پزشکی و لوازم صنعتی و غیره میتوان استفاده نمود.پرتو فرابنفش بگونهای کاملاً اتفاقی با مشاهده تغییر رنگ و تیرگی املاح نقره در مقابل نور مستقم آفتاب کشف گردید. لامپ یووی امروزه در صنعت پزشکی کاربردهای بسیاری دارد. در زمینه درمانی مانند لامپ فتوتراپی ودر زمینه ضدعفونی هوا و آب و تجهیزات مانند لامپ UVC یا لامپ ضدعفونی.
لامپ یو وی فلورسنت یا لامپ uv مهتابی نوعی لامپ تخلیه گاز الکتریکی است که با جریان االکتریسیته باعث تحریک بخارجیوه موجود درگاز ارگون میشود , که حاصل ایجاد پلاسمایی است که از خود پرتو فرابنفش ساطع میکند. سپس این پرتو توسط ماده فلورسنت به نور مریی تبدیل میگردد.خورشید ساطعکننده پرتو فرابنفش در هر سه باند UVA, UVB و UVC به مقدار فراوان است ولی به سبب ویژگی جذب UV در لایه اوزون اتمسفر، ۹۹% تابش فرابنفشی که به زمین میرسد از نوع باند (کمتر مضر)UVA است.
طول موجهای کوتاه اشعه فرابنفش میتواند باکتریها و سایر ارگانیسمهای کوچک را منهدم کند. به همین دلیل برای ضدعفونی کردن سطوح مانند اتاقهای بیمارستانها مورد استفاده قرار میگیرند. از پرتو فرابنفش برای ضدعفونی آب، مواد خوراکی، تجهیزات پزشکی و لوازم صنعتی و غیره میتوان استفاده نمود.
دلایل پذیرش اشعه فرابنفش: نیاز به حمل و نقل و انبار مواد شیمیایی ندارد، با تغییرات PH و دما، کارایی آن چندان تغییر نمیکند، فراورده جانبی به وجود نمیآورد، ایجاد طعم و بوی شیمیایی نمیکند، زمان تماس لازم برای گندزدایی بسیار کوتاه میباشد و روی گروه هوازی اثر فوقالعاده دارد.
معایب ضدعفونی اشعه: باقی نماندن تأثیر ضدعفونی کنندگی، نبود دانش فنی دربارهٔ چگونگی عمل سیستمهای UV در شرایط مختلف، برای مواد آلی مناسب نیست، برای سطوح غیرقابل دید مثل زوایا و خلل و فرج مناسب نیست و روی بعض از اشیا اثر کمتری دارد مثلاً اشعه میتواند سطوح آلومینیوم و شیشه را استریل کند ولی روی چوب و لاستیک و کاغذ را نمیتواند استریل کند.
برای خواندن مقالات بیشتر درباره لامپ یو وی کلیک نمایید .
0 نظر
نظر دهید