دستگاه یو وی

دستگاه یو وی uv

دستگاه یو وی UV دستگاهی است که امواج ماوراء بنفش یا یو وی ایجاد می کند و در اکثر زمینه ها کاربرد دارد. دستگاه یووی معمولا برای خشک کردن و یا ضدعفونی کردن استفاده می شود. یکی از کاربردهای این دستگاه  که امروزه بسیار بسیار استفاده می شود برای کاشت و مانیکور ناخن است. ژل های مخصوص ناخن که حاوی مولکول های خاصی به نام Photoinitiator و حساس به نور است که در اثر انرژی حاصل از امواج یو وی فعال شده و به هم می چسبند . در نتیجه این عمل ژل تبدیل به ماده ای سفت و محکم می شود.

می توان گفت اشعه یو وی موجود در دستگاه یو وی طیفی از امواج الکترومغناطیس است که انرژی بالایی دارند. به دلیل انرژی بالایی که دارند از این اشعه برای خشک کردن پوشش های مختلف و در چاپ هم برای خشک کردن رنگ های چاپ استفاده می شود. در واقع دستگاه یووی یا سیستم خشک کن پوششی است که تنها با اشعه یو وی خشک می شود. مرکب و پوشش هایی که با آن خشک می شوند بدون بو بوده و پس از خشک شدن روی هم نمی چسبد.

 

آیا دستگاه یووی برای پوست زیان آور است؟

اشعه های یو وی با توجه به محدوده طول موج آنها به سه دسته تقسیم میگردند:

• UV-a
• UV-b
• UV-c

هر چه طول موجشان باشد انرژی که حاصل می کنند بیشتر است. به همین دلیل امواج یو وی آ UV-a کم خطر تر و یو وی بی UV-b مضرتر و یو وی سی UV-c بسیار بسیار مضر تر هستند.اشعه یو وی تولید شده در اکثر دستگاههای یووی که بیشتر استفاده می شوند و در بازار موجود هستند از نوع اول هستند. که خوشبختانه اشعه های یو وی نوع آ برای پوست خطرناک نیست. ولی برای استفاده مداوم از دستگاه یووی استفاده از کرم ضد آفتاب در پوست و همچنین استفاده از دست کش های ضد یو وی توصیه می شود.

دستگاه یو وی چگونه عمل می کند؟

با استفاده از لامپ های فلورسنت ضد باکتری و همچنین تولید کردن نور با طول موج ۲۵۴ نانومتر باعث ایجاد جهش و تغییرات ژنوم باکتری ها و تک یاختگان شده و رشد و تکثیر آنها را متوقف می کند.

 

فاکتورهای موثر بر عملکرد دستگاه یو وی چیست؟

فاکتورهای متفاوتی بر عملکرد دستگاه  موثر هستند که در زیر به مهمترین آنها اشاره شده است

۱- قدرت لامپ یو وی:

میزان اشعه یو وی تولید شده به قدرت دستگاه یووی بستگی دارد. لامپ های با وات بیشتر اثر گذاری بیشتری دارند. طول عمر لامپ یو وی نیز حائز اهمیت است و بیشتر از شش ماه نباید از عمر آن گذشته باشد. همچنین نور یو وی تولید شده در دماهای ۴۰ تا ۴۳ درجه سانتی گراد بیشترین کارایی را در دستگاه یووی دارند.

۲- از لحاظ تئوری دستگاه یووی توانایی نابودی باکتری ها ،جلبک ها ، ویروس ها و تک یاختگان را دارد. اما برای موجودات بزرگتر مثل تک یاختگان بایستی از مقدار بیشتری از اشعه یو وی باید استفاده شود. از جهت دیگر مقاومت انواع مختلف یک گونه در مقابل اشعه یکسان نیست و بعضی از باکتریها نسبت به اشعه یو وی مقاوم تر هستند.

۳- میزان نفوذ اشعه یو وی:

اشعه یووی زمانی که در آب نفوذ کند موثر است. کدورت آب می تواند بر نفوذ اشعه یووی تاثیر گذاشته و آب کدر تر موجب کاهش نفوذ می شود .
میزان شوری آب نیز بر میزان نفوذ اشعه یو وی تاثیر گذار است و اشعه یو وی در آب شیرین تر نفوذ بیشتری دارد.

تمیز بودن لامپ یو وی از دیگر عوامل موثر است.

عامل دیگر فاصله آب عبوری از لامپ دستگاه است.

اشعه یو وی دستگاه های یو وی تنها به عمق پنج میلی متری آب شور نفوذ می نمایند.

۴-مدت زمان تماس لامپ یو و ی با آب

هر چه زمان روشنایی دستگاه یووی بیشتر باشد تاثیر آن افزایش خواهد داشت و هر چقدر دبی آب کمتر باشد به زمان بیشتری نیاز است. طول لامپ مورد استفاده و حجم آب مخزن مورد نظر نیز اهمیت ویژه ای دارد و مخزن های با حجم آب بیشتر زمان بیشتری را برای روشنایی دستگاه یووی نیاز دارند. اگرچه محاسبه این زمان با توجه به تفاوت غلظت و حجم آب آکواریوم های مختلف متفاوت است اما به صورت تقریبی با فرمول زیر محاسبه می شود:

دبی دستگاه یو وی (لیتر بر ساعت) / ۹٫۲ *حجم مخزن(لیتر) =میزان ساعت روشنایی لامپ دستگاه یووی

برای محاسبه دبی دستگاه یووی کافی است میزان دبی پمپی که به دستگاه یووی متصل می کند را حساب کنید ( با قرار دادن یک ظرف یک لیتری در پایین پمپ و روشن نمودن آن میزان زمان پر شدن ظرف را به ثانیه اندازه گرفته سپس آنرا به لیتر در ساعت تقسیم نمایید.)